• Posted
  • Pročitano 261 puta

Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.

 

Najnovija knjiga Tihomira Dujmovića u kojoj se po prvi put donosi poimenična tragedija novinara koji su pisali u NDH uz popis 38 likvidiranih novinara 1945 g.  U knjizi se nalaze i podaci o stradanjima novinara nakon pada hrvatskog proljeća, te tužna statistika o ubijenim novinarima u Domovinskom ratu.

 

Nakon 1945 ubijeno je 38 novinara, 100 je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131  je pobjegao van, 45 je promijenilo profesiju. Samo 27 je od 330 novinara dobilo licencu. Knjga uz analizu cjelokupnog tiska u NDH, donosi imena i poimenične sudbine svih novinara tog doba. Knjiga potom analizira progon novinara zadnjih dvadeset godina komunizma. 

Nakon pada hrvatskog proljeća 50 novinara je bilo sudski gonjeno, a 170 novinara i publicista je završilo na crnim listama. Na kraju se donosi popis ubijenih novinara i način njihova stradavanja u Domovinskom ratu. Za prva četiri mjeseca Domovinskog rata ubijeno je 18 novinara, tri puta više nego u sedam godina rata u Vijetnamu. Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i načine pogibije.

 

  • Predstavljanje knjige g. Tihomira Dumovića održat će se u crkvi u Pločama 7. travnja u 19,30 sati. 
  • Knjigu će predstavljati  autor g. Tihomir Dujmović uz čitanje pojedinih tekstova i pjevanje naše klape „Stina“.
(0 glasova)